Το ελληνικό έθιμο του στολισμού του χριστουγεννιάτικου καραβιού.
Στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων με θέμα τη Λαογραφία και την Παράδοση, σήμερα στο σχολείο μας αναβιώσαμε το ελληνικό έθιμο του στολισμού του χριστουγεννιάτικου καραβιού.
Σύμφωνα με την παράδοση, και λόγω των ισχυρών δεσμών των Ελλήνων με τη θάλασσα, τα παιδιά στόλιζαν καράβια και τα κρατούσαν στα χέρια τους όταν τραγουδούσαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Επίσης, με μικρές μινιατούρες καραβιών καλωσόριζαν τους έλληνες θαλασσοπόρους που επέστρεφαν στην πατρίδα και την οικογένειά τους για τις γιορτές. Η παράδοση αυτή ανάγεται στους αιώνες και σταδιακά αντικαταστάθηκε από το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου, το οποίο για πρώτη φορά στολίστηκε στην Ελλάδα από το βασιλιά Όθωνα στα ανάκτορα του Ναυπλίου το 1833.
Το καράβι έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στη ζωή των Καστοριανών από καταβολής χρόνου ως ένα μοναδικό στο είδος του και ζωτικής σημασίας πλωτό μέσο. Ήταν ανέκαθεν συνυφασμένο με την καστοριανή παράδοση υπηρετώντας ποικίλους σκοπούς, όπως το ψάρεμα και τη μεταφορά αγαθών και ανθρώπων. Σήμερα, το καστοριανό καράβι έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως «ζωντανό κινητό μνημείο».
Με σκοπό να φέρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες πιο κοντά με την καστοριανή παράδοση στολίσαμε το δικό μας παραδοσιακό καστοριανό καράβι, το οποίο κοσμεί την είσοδο τους σχολείου μας δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας.
Ο στολισμός έγινε υπό το άκουσμα του τραγουδιού «Κίνησαν τα καράβια τα Καστοριανά», με σκοπό να γίνει διασύνδεση της δράσης και με τη λαϊκή μουσική παράδοση του τόπου.
Για την επιτυχημένη υλοποίηση της δράσης καταλυτική υπήρξε η συμβολή του κ Θεμιστοκλή Μήτσιου, ο οποίος προσφέρθηκε να κατασκευάσει για το σχολείο μας το καστοριανό καράβι. Οι μαθητές/-τριες καθώς και το σύνολο των εκπαιδευτικών του σχολείου τον ευχαριστούν θερμά για τη βοήθειά του!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου