Επικοινωνία

Δημοτικό Σχολείο Κορησού

Τηλ.: 2467307075
mail@dim-koris.kas.sch.gr,

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

11η  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ :ΔΙΠΛΗ ΕΟΡΤΗ.
Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ.

              Συμπληρώνονται σήμερα 106 χρόνια από τότε που η Καστοριά ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο μετά από σχεδόν πέντε αιώνες τουρκικής κατοχής. Η απελευθέρωση της πόλης έγινε μια μόλις ημέρα πριν από τη γιορτή του πολιούχου της πόλης Άγιου Μηνά κι έτσι καθιερώθηκε η 11η Νοεμβρίου ως επίσημη απελευθέρωσης της πόλης και ο Άγιος Μηνάς θεωρείται ο ελευθερωτής της πόλης. 

             Ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη των βαλκανικών πολέμων , ο υπίλαρχος Ιωάννης Άρτης, επικεφαλής λίγων ιππέων , κατέλαβε χωρίς αντίσταση την πόλη, την οποία είχαν εγκαταλείψει μερικές μέρες νωρίτερα οι Τούρκοι έχοντας συνειδητοποιήσει την επερχόμενη ήττα τους μετά από επέλαση των ελληνικών στρατευμάτων στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν ως εξής:



              Στις 10 Νοεμβρίου 1912, τρεις μετά την απελευθέρωση της Φλώρινας , μια ίλη ιππικού με 27 ιππείς και 3 αξιωματικούς, τους επίλαρχους Ιωάννη Άρτη και Παναγιώτη Νικολαϊδη και τον ανθυπίλαρχο Φιλόλαο Πηχιώνα (καπετάν Φιλώτα), γιο του Αναστάσιου Πηχιώνος, όταν πληροφορήθηκε ότι στην Καστοριά είχε απομείνει ελάχιστος τουρκικός στρατός, προχώρησε από την περιοχή των Κορεστείων (Κρανιώνα) και βρέθηκε απέναντι από την Καστοριά στην περιοχή Αμπέλια (στο σημερινό Απόσκεπο). Από εκεί ο Ιωάννης Άρτης έστειλε με ένα χωρικό το παρακάτω γραπτό μήνυμα στον μητροπολίτη Καστοριάς Ιωακείμ Λεπτίδη και του ζητούσε να συνεννοηθεί με τις στρατιωτικές δυνάμεις της πόλης για την παράδοσή της: 
          " Την πόλη έχουν κυκλώσει από παντού δυνάμεις 25.000 ανδρών, έτσι κάθε αντίσταση ή απόπειρα διαφυγής στρατού από την πόλη, είναι αδύνατη. Επιθυμώ να μην καταστρέψω την πόλη. Σπεύσατε σε συνεννόηση με τον αρχηγό των δυνάμεων της πόλης , να παραδοθεί άνευ όρων εντός μιας ώρας από της λήψεως του παρόντος, αλλιώς ευρίσκομαι στην ανάγκην βομβαρδισμού της πόλεως πριν το βράδυ" 
Ιωάννης Άρτης , επίλαρχος. 
          Χωρίς ωστόσο να περιμένει την απάντηση ο Παναγιώτης Νικολαϊδης μπήκε στην Καστοριά, για να πληροφορηθεί, αν ο εχθρός θα παρέδιδε την πόλη. Εκεί συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Γούση και συζήτησε μαζί του για την παράδοσή της. Μετά τη συνάντηση ο Νικολαϊδης επέστρεψε στον Απόσκεπο και ο δήμαρχος επισκέφτηκε τον μητροπολίτη, με τον οποίο αποφάσισαν να μεταβούν στον αρχηγό των τουρκικών δυνάμεων Μεχμέτ Πασά και να του επιδώσουν γραπτό μήνυμα με φανερό σκοπό να εκβιάσουν την παράδοση της πόλης εμφανίζοντας τις ελληνικές δυνάμεις που πλησίαζαν την πόλη ότι αριθμούσαν 25.000 άνδρες. Όταν όμως έφτασαν στο διοικητήριο, πληροφορήθηκαν ότι ο Τούρκος διοικητής είχε φύγει για Κορυτσά. Την επόμενη μέρα ο ανθυπίλαρχος Φιλόλαος Πηχιών τοιχοκόλλησε στο κεντρικότερο σημείο της πόλης μια γραπτή προκήρυξη περί καταλήψεως της πόλης  προκαλώντας τον ενθουσιασμό των Ελλήνων κατοίκων της. 
       Την ίδια μέρα απελευθερώνεται και η Χρούπιστα , το μετέπειτα Άργος Ορεστικό από το Ελληνικό ιππικό, με επικεφαλής τον Άρτη. 
          Μετά την απελευθέρωση, ενσωματωμένη πλέον στο ελληνικό κράτος η Καστοριά ακολούθησε τη ροή των γεγονότων που σημάδεψαν τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία .
  (Λεπτομέρειες από τον τοπικό τύπο της εποχής  Δυτική Μακεδονία και Ορεστιάς του Ιωάννη Μπακάλη)





                                                                                                    ΣΤ'  Τάξη 2018-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου