Επικοινωνία

Δημοτικό Σχολείο Κορησού

Τηλ.: 2467307075
mail@dim-koris.kas.sch.gr,

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

10/2/2015 Εορτασμός Αγίου Χαράλαμπου (πολιούχου Κορησού)

Ποιος ήταν ο Άγιος Χαράλαμπος;
Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου προτού 1800 περίπου χρόνια. Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος άρχισε να κυνηγά τους Χριστιανούς, ο διοικητής της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον διοικητή την αγάπη του στον Χριστό και δήλωσε με θάρρος ότι δεν πρόκειται αν αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Θυμωμένος ο διοικητής, διέταξε να αρχίσουν τα φρικτά βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως ενώ πήγε να κάνει αυτή τη βάρβαρη πράξη, αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.
Ο Λουκιανός αντί να μετανοήσει για την κακία του βλέποντας το θαύμα που έγινε με τα χέρια του, έδωσε εντολή να βασανίσουν τον Άγιο και αν τον σύρουν δια μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το στεφάνι της δόξας και της αγιότητας σε ηλικία 113 ετών.
Η Κορησός τιμά ιδιαίτερα τον Άγιο, αφού τον θεωρεί πολιούχο, δηλαδή προστάτη του χωριού και όλων των κατοίκων της Κορησού. Για να τιμήσουμε τη μνήμη του και αν έχουμε την προστασία του, εκκλησιαζόμαστε και προσευχόμαστε για να μας χαρίζει υγεία, δύναμη, αγάπη και πρόοδο.

Απολυτίκιο

Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διά τοῦ μαρτυρίου, ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ, πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς.

Πιο απλά: 
Σαν στύλος ακλόνητος της Εκκλησίας και σαν άσβηστο λυχνάρι του κόσμου ολόκληρου, στάθηκες στη ζωή σου, σοφέ Χαράλαμπε. Με τα μαρτύριά σου έλαμψες σ' όλο τον κόσμο και νίκησες το σκοτάδι των ειδώλων. Με τη δύναμη τη δική σου και του Χριστού, βοήθησε κι εμάς για τη σωτηρία μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου